ГМ культури: 10 основних фактів та цифр

1. Першим комерційним ГМ продуктом був томат «FlavrSavr», розроблений у Каліфорнії і схвалений американським Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) в 1994 році. Генетично він був змінений таким чином, щоб на процес гниття йшло більше часу після того, як його зібрали з грядки.

2. У комерційних цілях ГМ культури стали вирощувати з 1996 року, світові посівні площі ГМ культур збільшилася більш ніж в 100 разів у порівнянні з 1,7 млн. га у 1996 році до приблизно 175,2 млн. га у 2013 році, що приблизно становить 3,5% від загальної площі сільськогосподарських угідь.

3. У 2013 році ринок ГМ насіння оцінювався у понад $15,6 млрд. Світова вартість врожаю сільськогосподарських культур оцінюється в суму, що перевищує цю цифру в 10 разів. У 2011 році біотехнологічна кукурудза, соя та бавовник були оцінені приблизно у $160 млрд. У 2009 році тільки на ринку США ГМ культури коштували $75-85 мільярдів. У 2012 році на три провідні зернові компанії припадало майже 48% ринку.

4. Найбільш поширеними є три ГМ культури: соя (52% від усієї засіяної землі ГМ культурами в 2009 році), кукурудза (31%) і бавовна (12%). Інші культури становлять 5%: ріпак/канола, цукровий буряк, люцерна і папайя. У всьому світі на даний час на ГМ культури доводиться: 79% - соя, 70% - бавовник і 32% - кукурудза.

5. Майже 90% ГМ культур вирощуються в п'яти країнах: США, Бразилія, Аргентина, Індія, Канада. Площа вирощування всіх ГМ культур у США складає 4%.

6. Вирощуванням ГМ культур займається 18 млн. фермерів. Більше 90% - це дрібні фермери в країнах, що розвиваються, головним чином у Китаї (7,5 млн.) і Індії (7,3 млн.).

7. ГМ культури були генетично модифіковані для стійкості до гербіцидів, комах, вірусів, підвищення врожайності, стійкості до навколишніх умов (посуха, спека і солоність ґрунту) і виробництва лікарських препаратів, антитіл і вакцин. Сьогодні практично всі комерційні ГМ культури генетично змінені і містять одну або дві з двох основних ознак: стійкість до гербіцидів і стійкість до комах. Зростає кількість культур з модифікацією, яка несе обидві ці риси.

8. На даний час 55 країн дотримуються політики «нульової терпимості» до несанкціонованих ГМ культур, в той час як у 17 країн немає ніякого механізму щодо безпечності харчових продуктів, безпеки кормів або екологічних норм до ГМ культур. У Європейському Союзі харчові продукти і комбікорми, що містять більше 0,9% ГМО, повинні мати відповідну етикетку.

9. Деякі ГМ культури використовуються для виробництва біопалива, що призвело до їх збільшення з 68,3 мільйона тонн у 2006 році до 130 млн. тонн у 2011 році; для цього використовується більше 24 млн. га землі, в основному в США та Бразилії. У 2013 році 90% кукурудзи, вирощуваної в США, була ГМ кукурудза, а 77% всієї американської кукурудзи використовується для виробництва біопалива.

10. Розробка нового ГМ насіння в середньому коштує $135 млн. Більшість нових сортів гібридного насіння запатентовані і є продуктом генетичної модифікації або звичайних чи органічних методів землеробства.

 

Джерело