Новітні методи селекції

Нові методи селекції (НМС), у тому числі CRISPR/Сas9, дають вченим можливість більш точно модифікувати ДНК шляхом «включення» або «виключення» генів або редагування ДНК. Вони можуть визначити і видалити слабкі сторони або вставити бажані риси, вже знайдені в інших видах. Це схоже на редагування  тексту, адже дозволяє вченим вирізати і вставити ДНК майже так само легко, як якщо б вони редагували журнальні статті.

Правда про ГМО

ГМО (генетично модифіковані організми) з моменту своєї появи і поширення викликають безперервні суперечки. Для одних – це ящик Пандори, відкривши який вчені можуть завдати людству непоправної шкоди, для інших – найбільше досягнення науки, здатне перемогти голод в усьому світі.

Коротка історія розвитку біотехнології

Біотехнологія - одна з найважливіших сучасних наукових дисциплін, необхідних фармацевту, що працює як в лабораторіях і цехах підприємств, що випускають лікарські засоби, так і в аптеках і контрольних установах. У кожному випадку крім знання загальних засад цієї науки (і сфери виробництва) обов'язково також глибоке знайомство з тими її розділами, які будуть найбільш близькі профілю роботи фахівця. Знайомство з біотехнологією необхідно всім випускникам медичних вузів незалежно від їх спеціалізації: біотехнологічні методи все більш інтенсивно проникають в практику діагностики, профілактики і лікування різних захворювань, сучасні ж концепції біотехнології сприяють формуванню світогляду людини, адекватного стрімкого течією науково-технічного прогресу в сучасному світі.

Основні факти про генетично модифіковані організми за 20 років (1996 – 2015)

ФАКТ 1. 2015 р. став 20-м роком поспіль успішного комерційного вирощування ГМ культур. За 20 років, з 1996 по 2015 рр, біотехнологічні культури щорічно успішно засівалася в усьому світі в 28 країнах на безпрецедентній площі у 2 млрд. га, що вдвічі більше загальної площі США (937 млн. га); економічну вигоду для фермерів  за 1996 – 2015 рр. оцінено у більш ніж $150 млрд. Близько 18 млн. фермерів щорічно отримували прибутки, з яких 90% належали до дрібних і небагатих в країнах, що розвиваються.

ГМ культури: 10 основних фактів та цифр

1. Першим комерційним ГМ продуктом був томат «FlavrSavr», розроблений у Каліфорнії і схвалений американським Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) в 1994 році. Генетично він був змінений таким чином, щоб на процес гниття йшло більше часу після того, як його зібрали з грядки.

Найбільш поширені міфи про ГМО

Основою для створення ГМО стали наукові здобутки у сфері генної інженерії. Саме новітні біотехнології допомагають вирішувати низку практичних завдань, суттєво полегшують життя людини, а також підвищують якість продукції. Завдяки досягненням сучасної біотехнології продукти харчування набувають нових корисних властивостей та покращених смакових якостей.