Соя

У 2014 році в усьому світі було вироблено приблизно 315 млн. тонн соєвих бобів. Провідними світовими виробниками сої є США (117 млн. т), Бразилія (98 млн. т), Аргентина (58,9 млн. т) і Китай (57,26 млн. т). Індія і Парагвай також є потужними виробниками сої.

Кукурудза

Кукурудза – це єдина ГМ культура, яка вирощується в ЄС. Здебільшого, ГМ кукурудза використовується для годування худоби і в якості сировини для крохмальної промисловості. Крохмаль же є основою багатьох харчових продуктів і харчових добавок.

Ріпак

До недавнього часу ріпак вважався відносно незначною культурою. Але, як тільки селекціонери змогли позбавитися від двох небажаних речовин, ріпак викликав більшу зацікавленість. Зараз його вирощують не лише як сировину для виробництва біодизельного палива, промислових мастил та мастильних матеріалів; ріпак також використовується як джерело рослинної олії для виробництва маргарину. В Європі на даний час ГМ ріпак не вирощується.

Бавовник

Бавовник дає дещо більше, ніж просто волокно для текстильної промисловості. Це також важливе джерело сировини, що йде на виготовлення кормів для тварин і різних оброблюваних харчових інгредієнтів. На даний час багато країн вирощують генетично модифікований бавовник. У Китаї ГМ бавовник може різко скоротити використання пестицидів.

Рис

Рис є одним з основних продуктів харчування в більшості країн Азії. Фермери вирощували і розводили рис протягом тисячоліть. Сучасні селекціонери і зараз намагаються поліпшити здатність рису захищатися від хвороб. До досягнення цих цілей все більше і більше залучається генна інженерія. На даний час вирощування ГМ рису очікується в декількох країнах.

Буряк

Комерційне вирощування генетично модифікованого цукрового буряку, стійкого до гербіцидів, розпочалося в США у 2008 р. Вирощування ГМ буряку цукрового робить боротьбу з бур'янами простішою й ефективнішою. Зараз площі посівів генетично модифікованого буряку цукрового в США займають біля 500 тис. га, а сукупний врожай складає біля 4,7 млн. т. Цей цукровий буряк дозволений для імпорту в ЄС, а також для використання як харчового продукту і корму для тварин, однак вирощування його в Європі не дозволене.

Люцерна

Люцерна (Medicago sativa L.) – це багаторічна трав'яниста рослина з родини бобових (Leguminosae), що вирощується як кормова культура по всьому світу. У 2009 р. люцерна вирощувалась на площі біля 30 млн. га,  її світове виробництво у 2006 р. становило 436 млн. тонн. США, Аргентина та Франція є одними з основних країн виробництва люцерни. Основне застосування люцерни – корм для жуйних тварин, що головним чином розводять для виробництва м'яса і молока. Люцерну також переробляють у зневоднені гранули і на сіно.

Пшениця

Генетично модифікована пшениця не вирощується ніде в світі. Від планів щодо впровадження ГМ пшениці в Північній Америці відмовилися у 2004 році, однак, вчені продовжують поліпшувати пшеницю за допомогою генної інженерії.