Фрукти та овочі

На ринку ЄС наразі не має генетично модифікованих овочів чи фруктів; жодна з ГМ рослин, що дозволена в ЄС, не призначена для безпосереднього вживання в їжу. 

Томати

Томат був символом генетично модифікованих продуктів харчування протягом багатьох років. У 1994 р. генетично модифіковані томати з'явилися на ринку США як перша комерційно доступна генетично модифікована культура, але потім ГМ томати зникли. 

Папайя

В кінці 1980-х років університет Гавайїв приступив до створення сорту папайї, стійкої до вірусу PRSV. Для цього деякі вірусні гени, що кодують капсидні білки (білки оболонки вірусу), були вбудовані в геному папайї. Ці вірусні білки індукують щось подібне до «імунної відповіді» в рослинах папайї. Нова, генетично модифікована папайя більше не чутлива до інфекції, що дозволяє фермерам вирощувати фрукти, навіть в умовах широкого поширення вірусу.

Яблука

Генна інженерія надає нові можливості для боротьби із захворюваннями яблунь, що є проблемою для європейського садівництва. Виробникам яблук в Європі доводиться мати справу з десятками різних захворювань, включаючи бактеріальні опіки, паршу та борошнисту росу.

Виноград

У середині 19-го ст. в Європу потрапили кілька нових рослинних хвороб, і традиційні європейські сорти винограду виявилися дуже вразливими для цих нових патогенів. Генна інженерія надає селекціонерам нові шляхи розвитку стійких сортів, однак, швидкий успіх мало ймовірний.