Здоров'я людини і тварин

Продукти харчування, виготовлені з генетично модифікованих рослин, мають бути безпечними – в іншому випадку вони б не були дозволені. Але оцінювання безпечності – процес, про який легше говорити, ніж робити.

Стійкість до антибіотиків

Гени стійкості до антибіотиків зустрічаються в багатьох генетично модифікованих рослинах. Ці маркери є важливим інструментом в лабораторії, але їх використання викликає велике занепокоєння в громадських обговореннях. Багато антибіотиків поступово втрачають свою медичну ефективність, оскільки стійкими до них стають все більше і більше хвороб. Чи буде посилюватися ця  проблема завдяки  широкому використанню генетично модифікованих рослин, що несуть гени стійкості до антибіотиків у своїх клітинах?

Можливі алергійні ефекти

Широко поширеними є побоювання про те, що якщо на ринок потрапляють генетично модифіковані продукти з чужинними білками, харчові алергії стануть загальними. Цей типовий страх насправді має мало спільного з реальністю. Водночас, тести для виявлення потенційно небезпечних алергенів стають все більш і більш надійним.