• ГМ культури стали вирощувати в комерційних масштабах з 1996 року, з того часу світові посівні площі ГМ культур збільшилася більш ніж в 100 разів, що приблизно становить 3,5% від загальної площі сільськогосподарських угідь. Детальніше
  • Майже 90% ГМ культур вирощуються в п'яти країнах: США, Бразилія, Аргентина, Індія, Канада. Площа вирощування всіх ГМ культур у США складає 4% Детальніше
  • Основними ГМ культурами з огляду на площу посівів є соя, кукурудза, бавовник і ріпак (канола). Інші ГМ-культури, які були схвалені і вирощуються по всьому світу, включають цукровий буряк, люцерну, папайю, гарбуз, тополю, помідори, банани, солодкий перець, картоплю, рис і різні декоративні квіти. Детальніше
  • У 2014 р. 18 млн. фермерів, з яких 90% належали до дрібних і небагатих, засадили рекордні 181 млн. гектарів біотехнологічними культурами в 28 країнах. Детальніше
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Новини

Для приготування хліба з меншим вмістом глютену використовується ГМ пшениця

Безглютенова дієта – це нова тенденція, якої слідують багато людей, що дбають про здоров’я. Однак ця дієта призначена для людей з целіакією або тих, чия травна система не переносить певний тип глютену.  Глютен, білок, що міститься у пшениці, ячменю, житі та інших споріднених видах, при приготуванні чи випічці діє як клей, який не дає хлібу та тістечкам розпастися. Специфічний тип глютену, який викликає побічні реакції, називається гліадин.

Європейська насіннєва асоціація в основу Спільної сільськогосподарської політики ЄС ставить інновації в галузі селекції рослин

Європейський насіннєвий сектор розпочав кампанію #EmbracingNature (Осягнути природу), щоб підкреслити та пояснити основну роль, яку відіграють інновації в галузі селекції рослин у вирішенні європейських проблем сільського господарства та харчування, включаючи задоволення потреб споживачів та сприяння створенню високопродуктивної та більш стійкої системи сільського господарства і виробництва продуктів харчування.

  • Корисна інформація
  • Коротко в цифрах

Основні факти про ГМО

2014 р. став 19 роком поспіль успішного комерційного вирощування біотехнологічних культур. З часів перших насаджень у 1996 році, їх сукупна посівна площа склала безпрецедентні 1,8 млрд. га, що еквівалентно близько 80% від загальної площі Китаю чи США. У 2014 році біотехнологічні сільськогосподарські рослини культивували в 28 країнах, а посівна площа збільшилася більш ніж в 100 разів у порівнянні з 1,7 млн. га у 1996 році до 181,5 млн. га в 2014 році, тобто збільшення на 6,3 млн. га порівняно з 5 млн. га в 2013 році при річному темпі зростання від 3 до 4%.


Детальніше

ГМ культури: основна інформація та цифри

Першим комерційним ГМ продуктом був томат «FlavrSavr», розроблений у Каліфорнії і схвалений американським Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) в 1994 році. Генетично він був змінений таким чином, щоб на процес гниття йшло більше часу після того, як його зібрали з грядки.


Детальніше